Andreas Faye aka BZ gjør Andreas Fayes sagn om Josterdalsrypa til rap

Mange kunstnere har latt seg fascinere av Fayes sagn om «Jostedalsrypa», eksempelvis Henrik Ibsen med det ufullførte manuset Rypen i Justedal (1850), Th. Kittelsens tegninger av «Rypa» i boken Svartedauen (1900), Anja Breien med manus til spillefilmen Trollsyn (1994), og senest i vår hadde Stabekk Teater urpremiere på en tragikomisk pastisj etter Henrik Ibsens ufullførte skuespill, omarbeidet og tilrettelagt av Sigve Bøe – men ingen har vel tidligere latt seg inspirere til å skrive tekst og melodi til en rap av dette sagnet. Det hadde imidlertid selskapsmedlemmet Jacob Andreas Faye Biseth (f. 1981) – alias BZ – tenkt å gjøre noe med. På årsmøtet 5. oktober skal han nemlig urfremføre en heftig musikalsk rap, inspirert av nettopp «Jostedalsrypa»!

Figur 3. Cover av BZs Faye-inspirerte rap om «Jostedalsrypa».

Jacob Andreas Faye Biseth er født i 1981 og oppvokst på Holmenkollen, som han selv karakteriserer som Europas «mekka» for hiphop kultur. BZ er en kjent figur fra det tidlige hiphop og rap miljøet i Oslo på 1990-tallet. Han har i nærmere 30 år fremført og produsert rap musikk og i 25 av disse årene fremført lyrikken på morsmålet. BZ begynte å rappe allerede i 1995 som medlem av The Apogee, skrev etter hvert egne rap låter, dannet i 1999 gruppen Hvite Løgner sammen med Generalbass og Palabras, en gruppe som gjorde seg godt kjent i Norges rap undergrunn. Allerede som 16-åring fikk BZ stå på scenen sammen med ingen ringere enn Ice T, og forteller at han siden den gang har vært fortapt i en kultur han omtaler «som multikultur og ytringsfrihetens høyborg». Senere har han jobbet med navn som Frank Nitt, Illa J, Komo Sarcani, Frank n Dank, The White Shadow, Dreamon, Shasha og mange flere. Fra 2006 begynte han i all hovedsak å jobbe som soloartist med en rekke album på samvittigheten.

Utenom artistkarrieren har Jacob Andreas siden 1996 arbeidet med og for ungdommers mulighet til å benytte kostnadsfrie kulturtilbud for å oppnå en artistkarriere, finne selvtillit og bruke språket som verktøy for å nå disse målene. Nå driver han en kombinasjon av mentorship-ordning, produksjonsselskap, studio og konsertarrangør, The Brix, og forteller: «Vi hyrer inn de dyktigste instruktørene innen musikkproduksjon, som hjelper unge artister å finne et image, skrive knallsterke låter, produsere de, gi dem ut og få muligheter til å bli trygge på scenen.» The Brix har for tiden lokaler på Lambertseter Fritidsklubb i Oslo, samt på Villa Kultura i Sandefjord, i et samarbeid mellom Fellesverket (Røde Kors) og Bluesfactory (Kriminalomsorgen).

Med fri inspirasjon fra Andreas Fayes sagn «Jostedalsrypa» er nå BZs siste prosjekt klar for utgivelse. Om arbeidet med denne «Faye-ræppen» sier Jacob Andreas: «Det bestod i å finne fram til tidsriktige instrumenter og harmonier, dykke ned i historien om Svartedauen, sample gregoriansk kor, og skrive om sagnet til en dyster fortelling om hvordan en av familiene ville slippe unna pesten og flyktet opp til Jostedalen.» Og han legger til: «Låta er skrevet i et moderne språk, og musikalsk sett, et møte mellom Middelaldermusikk og hiphop.»

Forrige
Forrige

Neste
Neste

Disharmoni skriver om albummet “Fugleperspektiv”